POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 
PJK:n puheenjohtaja Pekka Pohjonen esittelee murtojälkiä. Sorkkaraudan jäljet näkyvät edellen kiltahuoneen ovessa.

Kuluneen vuoden aikana useille kiltahuoneille murtauduttu

Eri kiltoja on koetellut sama harmi tänä syksynä: aamulla kiltahuoneelle saapuessa on huomattu, että tiloihin on murtauduttu. Poliisi kuitenkin muistuttaa, että murtojen ehkäisemiseksi voi tehdä paljon.

teksti: Johanna Mitjonen

Syyskuun alussa vorot vierailivat Puunjalostajakillan huoneella. Killan puheenjohtaja Pekka Pohjonen kertoo, että pitkäkyntiset ovat poistuneet oven painonapin rekisterin mukaan rakennuksesta puoli yhdentoista aikaan. Vartija oli tehnyt vakiokierroksellaan hälytyksen 22.35.  "Ilmeisesti murtautujan kaveri on kytännyt pihalla vartijoiden saapumista. Kiire näköjään yllätti, koska sorkkarauta jäi murtopaikalle. Voi olla, että varas olisi murtanut jokaisen kaapin lukot kiltiksellä, jos olisi saanut vapaasti puuhastella." Nyt varkaat saivat ryöstösaaliiksi käteistä rahaa.

Maamittareiden kiltahuoneelle murtauduttiin lokakuun ensimmäisen ja toisen päivän välisenä yönä. Varkaat veivät karkkiautomaatin avaimen ja rahaa noin 100 euron edestä. Tarkkaa lukua ei ole tiedossa, koska kassoja ei oltu tuolloin laskettu. Maanmittarikillan puheenjohtaja Salli-Maija Lahtinen kertoo, että jo kesällä yhteen killan kaapeista oli yritetty murtautua, mutta mitään ei silloin saatu varastettua. Nyt kaikki arvotavara on viety kiltahuoneelta pois.

Prodekon tiloissa varkaat kävivät 9.10. Myös siellä murtauduttiin karkkiautomaattiin ja lisäksi lukolliseen jääkaappiin. Saalis oli parinkymmenen euron luokkaa. Uudestaan varkaat kävivät 16.10., jolloin he jälleen murtautuivat karkkiautomaatille. Tällöin saalis oli vaivaiset kymmenen euroa. "Murtojen seurauksena karkkiautomaatti on otettu toistaiseksi pois käytöstä. Myös kiltiksen kameravalvontaa ja muuta tarkkailua on lisätty.  Kiltahuoneen kulkuoikeuksia saatetaan rajoittaa tulevaisuudessa", Prodekon puheenjohtaja Tuomo Pesonen sanoo.

Koska murtojen tutkinta on kesken, ei poliisi voi vielä kommentoida asiaa kokonaisuudessaan. Tutkija Henrik Niklander poliisista muistuttaa kuitenkin, että tilojen käyttäjät voivat tehdä murtojen ehkäisemiksi paljon. Perusasioihin, kuten ovien ja ikkunoiden lukitukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Myös tiloissa pidettävien teknisten laitteiden sarjanumerot olisi hyvä laittaa ylös. Arvo-omaisuutta voi myös kuvata. Sarjanumerot ja kuvat kannattaa kuitenkin laittaa erilliselle levylle ja säilyttää erillisessä paikassa, jotta rosvo ei vie niitäkin mukanaan.
Niklander kertoo, että kynnys soittaa poliisille on noussut. Tämä on huono asia. "Jos näkee epätavalliseen aikaan liikkujia tiloissa, pitäisi soittaa hätäkeskukseen. Soittaa voi myös nimettömänä."

Miksi murtoja on tapahtunut tänä syksynä niin paljon? Miksi varkaat osaavat liikkua niin hyvin TKK:n tiloissa? Kuinka TKK:n tila- ja turvallisuusasiain toimiston tulisi tehostaa toimintaansa? Keskustele aiheesta Polyteekkarin nyyssiryhmässä tky.polyteekkari.



Otaniemessä eletään siivosti

Viimeisen viiden vuoden aikana Otaniemen murtotilastot ovat pysyneet alle kymmenessä merkinnässä vuosittain. Myöskään pahoinpitelyjä tai seksuaalirikoksia Otaniemessä ei tilastojen mukaan juuri tapahdu. Huumerikosmerkinnät ovat myös pysyneet alle kymmenessä joka vuosi. Henkilöön kohdistuneita ryöstöjä ei Otaniemessä ole tilastojen mukaan tapahtunut vuosiin.

Sen sijaan myymälävarkaus-, häiriökäyttäytymis- ja kotihälytysmerkinnät kasvoivat vuonna 2006. Myymälävarkauksia tilastoitiin vuonna 2005 vain pari, mutta seuraavana vuonna niitä tapahtui jo yli kymmenen. Kun vuonna 2005 häiriökäyttäytymismerkintöjä kirjattiin alle kolmekymmentä, hipoivat merkinnät seuraavana vuonna jo neljääkymmentä. Kotihälytyksiä oli vuonna 2005 alle kolmekymmentä, seuraavana vuonna niiden määrä oli kasvanut puolella.

Lähipoliisiryhmän johtaja, ylikonstaapeli Nina Pelkonen kertoo kotihälytystilastojen pitävän sisällään paljolti metelinrauhoittamiskeikkoja, eli liian rajuista juhlista johtuvia poliisin käyntejä. Käyntejä alueella aiheuttavat toisinaan myös riitely ja perheväkivalta.

Hän sanoo Otaniemen olevan kuitenkin yleisesti ottaen rauhallinen alue. "Teekkarihuumoriin yrittää poliisikin suhtautua ymmärtäväisesti. Poliisia työllistävät eniten häiriökäyttäytyminen, näpistykset ja vahingonteot. Ennen ongelmallisiksi koetut ajoneuvon käyttövarkaudet ovat rauhoittuneet", Pelkonen kertoo.
"Poliisi epäilee edelleen vahvasti, että alueella harjoitetaan luvatonta ravitsemusliiketoimintaa eli niin sanottuja salakapakoita", hän kuitenkin kommentoi pilke silmäkulmassa.


Siirry sivun alkuun

Päivitetty 27.5.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]