POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

TKK kerää miljoonalahjoituksia innovaatioyliopistoon

Valtion ja elinkeinoelämän lisäksi myös järjestöt lahjoittavat säätiöön. Minkälaisia näkemyksiä heillä rahoittajina on siitä, minkälaisia uuden yliopiston painopisteiden tulisi olla?

teksti: Johanna Mitjonen

Syksyn avajaispuheessaan rehtori Matti Pursula ilmaisi ajatuksensa siitä, että hallituksen olisi tuettava enemmän innovaatioyliopiston valmistelua. Tukemisella tarkoitettiin hyvin konkreettista asiaa: rahaa. "Huolimatta rehtorien tekemistä esityksistä, ei uuden yliopiston kehittämiseen toistaiseksi ole osoitettu muuta kuin vähäinen yhden miljoonan euron valmisteluraha vuodelle 2008."

Vaikka yliopistolainmuutos myllää yliopistojen rahoituspohjan perusteellisesti, valtion rahoitusvastuu yliopistojen julkisen tehtävän hoitamisesta säilyy. Valtio ilmoittikin sitoutuvansa innovaatioyliopiston säätiön rahoitukseen joulukuun loppupuolella odotetunlaisesti. Valtio on varautunut uuden innovaatioyliopiston säätiövarallisuuden muodostamiseen yhteensä 500 miljoonalla eurolla vuosina 2008-2010. Edellytyksenä kuitenkin on, että muut rahoittajatahot osoittavat säätiölle vähintään 200 miljoonaa euroa.

Termi "muut rahoittajatahot" tarkoittaa juuri sitä paikkaa, mihin Veijo perusinsinööri tyypillisesti työllistyy: elinkeinoelämää. Myös järjestöt ovat kunnostautuneet lahjoittajina: joulukuussa innovaatioyliopisto sai lahjoituksia niin tekniikan, kaupan kuin taiteen järjestöiltä. Tekniikan akateemisten liitto TEK, Suomen ekonomiliitto SEFE ja Teollisuustaiteen liitto Ornamo tekivät kukin lahjoituksen. Yhteisessä tiedotteessaan järjestöt kertoivat pitävänsä innovaatioyliopiston perustamista erittäin tärkeänä kansallisen innovaatiojärjestelmän kehittämisen kannalta. Myös opetuksen kehittämiseen otetaan tiedotteessa vahvasti kantaa sanomalla esimerkiksi, että "opetuksen laadun kannalta on tärkeää, että opiskelijoita on opettajaa kohden korkeintaan kymmenen". TEKin näkemyksen mukaan on erittäin tärkeää, että innovaatioyliopistoon syntyy uudenlainen oppijakeskeinen opetus- ja oppimiskulttuuri. "Opetuksen on oltava toimintona yhtä arvostettua kuin tutkimus. Aidosti kansainvälinen, poikkitieteellinen ja suvaitsevainen tekniikan, kauppatieteen ja taiteen osaamisyhteisö on Suomelle huomattava kilpailuvaltti", sanoo yksikönjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki TEKistä.

Kyselykierroksella järjestöistä irtoaa hyvin samankaltaisia kannanottoja siitä, miksi kukkaron nyörejä innovaatioyliopistolle avataan. Ornamossa tulevaisuuden toivotaan tuovan muotoilun opiskelijoille tuotantotalouden ja ekonomian ymmärtämistä, insinööreille ja ekonomisteille taas muotoilun ajattelun ymmärtämistä. SEFEn mielestä uudet osaamisrajapinnat luovat edellytyksiä innovaatioille. Myös siihen uskotaan, että Suomeen voi uuden yliopiston myötä syntyä todella huippuyliopisto: koulutus- ja tiedeyhteisö, joka pystyy kilpailemaan kansainvälisellä tasolla huippututkijoista, opettajista ja lahjakkaista opiskelijoista. "Yhdistymisellä on kuitenkin saatava aikaan selkeä laatutason nousu, mikä edellyttää resurssien ja toimintavapauden lisäämistä sekä uusia johtamismalleja. Samalla on löydettävä ne osa-alueet, joissa yhdistyvät korkeakoulut ovat yhdessä vahvempia, ja edustavat samalla oman tieteenalansa huippua kansallisesti ja kansainvälisesti," järjestöstä kerrotaan.

SEFEn mielestä tulevassa innovaatioylipistossa onkin tehtävä valintoja. "On keskityttävä aloihin, joissa jo nyt ollaan lähellä maailman huippua, kuten rahoitus ja kansantaloustiede. Samoin on panostettava aloihin, jotka ovat suomalaisia vahvuuksia, kuten ICT:n hyödyntäminen, johtaminen sekä hyvinvointipalvelut. Service science on puolestaan osa-alue, jossa Suomella on kaikki mahdollisuudet nousta maailman huipulle tutkimuksessa ja tuotekehityksessä," SEFEn toimitusjohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja sanoo.

Miljoona euroa säätiölle lahjoittaneesta TEKistä kerrotaan myös, että säätiöpääomaan osallistumalla TEK toivoo näyttävänsä mallia valtion ja jo mukana olevien yritysten lisäksi muille sidosryhmille ja kannustavansa näitäkin osallistumaan säätiöpääomaan.


Kommentti

Microsoft yhdeksi lahjoittajaksi tulevaisuudessa?

Hiljattain pääministeri Matti Vanhasen tavatessa Yhdysvaltain-matkallaan Seattlessa Microsoftin hallituksen puheenjohtajan Bill Gatesin, Gates ilmaisi kiinnostuksensa Microsoftin mukana oloon Suomeen perustettavassa innovaatioyliopistossa. Rohkea tulkitsisi tässäkin lausunnossa lupauksen rahavirrasta. Gates oli tapaamisessa todennut, että Suomen suunnitelma yhdistää useita yliopistoja yhdeksi isoksi yliopistoksi on hieno ajatus, johon myös Microsoft aikoo osallistua lähtemällä mukaan johonkin tutkimushankkeeseen.

Johanna Mitjonen

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 12.2.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]