POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Teekkareiden äänitorvi ylioppilaskuntien liitossa

Ehta teekkarityttö Eeva Myller hoitaa sinunkin edunvalvonta-asioitasi kuluvan vuoden Suomen ylioppilaskuntien liitossa.

Ennen ylioppilaskunnassa toimimista Eeva oli hallinnon opiskelijaedustjana sähköosaston tieteellisessä neuvostossa

teksti: Johanna Mitjonen

Kuinka juuri koulutuspoliittiset asiat valikoituivat sinun tehtäväalueeksesi SYLissä?

"Sovimme tehtävänjaosta hallituksen kesken. Hallitukseen oli valittu liittokokouksessa neljä kopo-taustaista ihmistä. Kerroin halustani työskennellä SYLissäkin juuri koulutuspoliittisten asioiden parissa — ja tässä ollaan."

Miten työt ovat lähteneet käyntiin?

"Näin aluksi meillä on ollut aika epätavallisia viikkoja, on ollut koulutusta ja risteilyä ylioppilaskuntien uusien hallitusten kanssa. Nämä ovat vielä sekoittaneet rytmiä, joten tavallisiin töihin ei ole juuri päässyt käsiksi."

Minkälaisia työpäiviä sinulla SYLissä on?

"Kokouksia loppuviikosta, aika paljon koneella istumista sekä ihmisten ja sidosryhmien tapaamista. Etenkin ylioppilaskuntien toimijoiden tapaaminen kuuluu työhön, esimerkiksi kopo-toimijoiden tapaamisien järjestämisenä."

Kuinka nykyinen työsi eroaa tehtävästäsi TKY:n korkeakoulupoliittisen sihteerinä?

"Nyt hallituksen jäsenenä on paljon hallituksen yhteistä asiaa, kaikkien sektoreiden asioita käsitellään. TKY:llä keskityin enemmän juuri omaan alaani. Uutta työssä on linjausvastuu: jos on useita mielipiteitä, olen päättämässä hallituksen jäsenenä minkä linjan mukaan mennään."

Miten erimielisyydet ratkaistaan? Äänestämällä?

"Joo, jos ei tule keskustelemalla yhteisymmärrystä, asioista äänestetään."

Miksi hait SYLiin?

"TKY:ssä on ollut pienenä perinteenä, että kopo-sihteeri hakee SYLin hallitukseen. Neljästä edeltäjästä kolme onkin mennyt vastaavaan tehtävään, joten kynnys hakea ei ollut niin suuri. Ensimmäisenä sihteerivuonna asiasta vitsaili, mutta toisen vuoden keväällä asiaa jo todella pohti, alkusyksystä 2007 ilmoittauduin halukkaaksi tehtävään. Työt kiinnostivat koska koulutuspolitiikka tempaa mukaansa. On hienoa päästä tekemään valtakunnallisella tasolla niitä asioita, joita on jo tehnyt paikallisella tasolla. En välttämättä työskentele tulevaisuudessakaan opiskelemallani sähköalalla, vaan juuri yhteiskunnallisten asioiden parissa."

Mitkä ovat omat henkilökohtaiset tavoitteesi SYL:ssä?

"Halu työskennellä opiskelijoiden parhaaksi. SYLissä haetaan ryhmätyötä ja kokonaisuutta. Itselläni on tehtävien hoidossa teekkarille tyypillinen panos-tuotos-suhde ajattelu."

Olet ollut aktiivina sekä omassa killassasi että Teekkaritytöissä. Mikä on saanut sinut toistuvasti mukaan erilaisiin järjestötehtäviin?

"Yhdessä tekeminen: yhdistyksissä ei tarvitse puurtaa yksin. Asioita saa myös aika helposti aikaan. Järjestötoiminta on aina kiinnostanut, olin jo lukiossa oppilaskuntani hallituksessa. Fuksina mietti onko pätevä lähtemään kiltatoimintaan mukaan, mutta siihen tarvitaan eniten juuri innostusta. Toiminta vie aina mukanaan."

Mitä SYLissä on nyt meneillään?

"Vuoden suurin teema on yliopistolain muutos. SYL hakee opiskelijoille toimivaa mallia, joka näkyy esimerkiksi siten, että töitä tehdään opiskelijaedustuksen säilymisen puolesta yliopistojen hallinnossa. Myös ylioppilaskuntien aseman kirjaaminen käsiteltävään lakiin on käynnissä. Hallinnon opiskelijaedustuksen valinta on ajateltu kirjattavan ylioppilaskuntien tehtäväksi.

Myös YTHS:n aseman vakauttaminen kuuluu lakimuutoksen alle. YTHS:n rahoituksesta on jatkuvasti pientä epävarmuutta. SYL kannattaa automaatiojäsenyyttä, joka on osaltaan turvaamassa YTHS:n säilymistä. SYL siis pyrkii vaikuttamaan lain luonnokseen ennen sen menemistä keväällä 2009 eduskunnan käsittelyyn."

Mitä muita teemoja vuoden aikana tullaan käsittelemään?

"Opiskelija-asumisen tukemisen saaminen valtionbudjettiin on valittu yhdeksi asiaksi. Myös opintotuen kehittäminen on aiheena, SYLiltä on valmistumassa teesit siitä, kuinka tukea tulisi jatkossa kehittää."

Pystyykö SYL reagoimaan nopeasti?

"Kädet eivät ole sidottuja, joten jos tilanne tulee, laitetaan asian käsittelyyn resursseja, ja muita asioita sivuun siksi aikaa."


Siirry sivun alkuun

Päivitetty 27.5.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]