POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Peruskiveä muuratessa

Markus Heimonen
TKY:n hallitus,
koulutuspoliittiset asiat

 "Niin kuin hyvin tiedetään, on isä Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas", aloittaa Väinö Linna kertomuksensa Suomen kansan kohtalonhetkistä. Hiljalleen muotoutuvaa innovaatioyliopistoa ympäröivässä hyörinässä tekisi mieli toiveikkaasti lausua samoin opetusministeriöstä, oikea käsi valtiosihteeri Raimo Sailaksen työryhmän vuosi sitten luovuttamalla suunnitteluraportilla.

Monimutkaisissa projekteissa kriittisimpiä elementtejä ovat johtaminen, ennustettavuus ja tekijöiden sitoutuminen. Näistä voi vilpittömästi todeta innovaatioyliopistoprojektin olevan vahvoilla ainakin monimutkaisuudessa. Siitä huolimatta lyhyessä ajassa on päästy suorastaan hämmästyttävän pitkälle, joten mitä ilmeisimmin monia asioita on tehty oikein.

Aivan keskeistä on ollut avaintoimijoiden sitoutuminen, mutta ehkä ennen kaikkea selkeä yhteinen suunta mihin kulkea. Ajoittain on saatettu olla jollain osa-alueella pahastikin eksyksissä, mutta lopulta suunta on aina löytynyt. Tiukan paikan tullen se suunta on yleensä haettu Sailaksen raportista tai ministeriöstä. Raportti pystyy siten yhä luomaan epävarmuuden keskelle ennustettavuutta, joka puolestaan helpottaa kaikkien osapuolten sitoutumista.

Tällä hetkellä projektissa eletään jälleen ratkaisevia aikoja. Uusi uljas yliopisto on saamassa omistajan, innovaatioyliopistosäätiön, joka tullaan perustamaan syksyyn mennessä. Tämän rakennelman absoluuttinen peruskivi on säätiön säädekirja, jossa säätiölle yhteensä noin 700 miljoonaa euroa lahjoittavat valtio ja elinkeinoelämä tulevat kertomaan miksi uusi yliopisto on olemassa ja miten siellä ylintä valtaa käytetään.

Yliopistossa, kuten missä tahansa yhteisössä, tärkeimpiä ovat ihmiset. Ihmisten kannattelemana uusi innovaatioyliopistokin joko nousee tai kaatuu. Näistä ihmisistä valtaosa on opiskelijoita. Siten on opiskelijoiden kannalta hyvin oleellista, kuinka heitä koskevia päätöksiä tehdään, ja toisaalta yliopiston kannalta hyvin oleellista, kuinka opiskelijat näihin päätöksiin sitoutuvat. Nyt säädekirjaan ollaan valamassa tämän vuorovaikutuksen perusedellytyksiä.

Uusi yliopisto ei voi onnistua tavoitteessaan nousta todelliselle huipulle ilman parasta mahdollista johtoa. Tämä merkitsee että säädekirjassa on rakennettava säätiölle paras mahdollinen hallitus. Hallituksen on oltava siinä kaukaa viisas, että siltä on löydyttävä paras mahdollinen näkemys siitä minne uutta yliopistoa on luotsattava. Yhtälailla hallituksen on oltava mahdollisimman kaikkitietävä siinä, kuinka yliopisto on tehtävänsä onnistunut täyttämään. Paras ymmärrys yliopiston onnistumisesta opetustehtävässään on yliopiston ylioppilaskunnalla, ja tätä osaamista on hallituksessa viisasta hyödyntää.

Muuttuvassa maailmassa paras mahdollinen hallitus on myös vapaa johtamaan ja kehittämään uutta yliopistoa parhaaseen mahdolliseen suuntaan, ilman keinotekoisia rajoituksia. Innovaatioyliopisto rakennetaan kestämään aikaa, ja ainut tapa onnistua tässä on rakentaa yliopisto sopeutumaan jatkuvaan muutokseen. Säädekirjaa valettaessa on siis syytä käyttää betonia harkiten. Teräsbetonin piikkaaminen on sotkuista ja vaivalloista puuhaa.


Siirry sivun alkuun

Päivitetty 13.2.2008


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]