POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Kenestä uusi pääsihteeri?

Haussa sosiaalinen organisoija

Johanna Mitjonen

TKY:llä etsitään taas moniottelijaa, ylioppilaskunnan pääsihteeriä. Pääsihteeri osallistuu niin taloushallintoon, hallituksen, edustajiston ja taloustoimikunnan kokouksiin ja toimintaan, teekkariyhteisön kehittämiseen sekä yhteistyöhön esimerkiksi korkeakoulun kanssa. Ja moneen muuhun.

Pääsihteerin valintatoimikunnan puheenjohtaja Janne Liuko kertoo pääsihteerin työnkuvan monipuolisuuden johtaneen siihen, että toimea on vuosien varrella hoitanut henkilöitä, joilla on ollut hyvin erilaisia taustoja. "Siksi ei olekaan täysin yksinkertaista kertoa minkälaista henkilöä haemme."

Valintatoimikunta kuitenkin kannustaa hakemaan pestiä rohkeasti. Liuko muistuttaa, että vaatimuksena ei ole monen vuoden puheenjohtajuusura eri yhdistyksissä, vaan riittää että hakija soveltuu toimeen. Kokemus jonkun pienen toimikunnan ansiokkaasta vetämisestä on kuitenkin luonnollisesti etu.

Esimiesvirkana työ vaatii niin organisointikykyä kuin sosiaalisia taitoja. Koska pääsihteeri on myös keskeisessä asemassa TKY:n tiedonkulussa, suullinen ja kirjallinen ilmaisukyky ovat hyvin tärkeät. "Jos hakija vielä ymmärtää tai pystyy oppimaan asioita taloushallinnosta ja ylioppilaskuntaan liittyvistä oikeudellisista asioista, niin hän on varmasti juuri hakemamme henkilö", Liuko sanoo. 

Nykyinen pääsihteeri Vesa Ruusunen kertoo, että kaksi vuotta sitten omaan hakupäätökseen vaikutti pääsihteerin työn projektiluonteisuus. "Kun tein diplomityötäni TKK:lla ja VTT:llä, huomasin että tutkijan huoneessa istuminen ja tietokoneen räplääminen ei ole minun juttuni, vaan haluan tehdä enemmän projektiluontoista ja hektistä työtä."

Ruusunen otaksuu, että pääsihteerin työstä on merkittävää hyötyä hänen tulevalla työurallaan. "Uskon, että pääsen pääsihteerikokemuksellani yhden vaiheen yli työelämässä ja ettei minun tarvitse lähteä siltä tasolta, miltä vastavalmistunut lähtee."

Työnsä huippuhetkiksi Ruusunen mainitsee ovien avautumisen. "Aika harvassa työssä 25-vuotias vastavalmistunut nulikka saa keskustella suoraan vuorineuvosten tai toimitusjohtajien kanssa. Se miten vakavasti meidät otetaan, miten kiinnostuneita meistä ollaan johtotasolla, oli minulle yllätys."

Oman hakukevään muistoksi Ruusunen mainitsee muun muassa puhelimessa puhumisen. "En ole ikinä tehnyt sitä niin paljon!" Hakemistaan hän pohjusti omalla tukiporukalla. "Tein päätöksen hakemisesta 2004 kesällä. Sain parista kaverista vuodenvaihteessa tiimin ympärilleni, joiden kanssa oli mahdollisuus vaihtaa ajatuksia."
Lisäksi Ruusunen valmistautui hakuprosessiin olemalla aktiivisemmin tapahtumissa mukana ja lueskelemalla tarkemmin esimerkiksi vanhojen hallitusten päätösluetteloita. 

Vaikka Ruusunen lopulta äänestettiin melko selvin numeroin voittajaksi, puhuttiin hänen olleen musta hevonen. "Kolmesta hakijasta olin CV taustaltani huonoin. Olimme kaikki erityylisiä ihmisiä. Ehkäpä ihmiset kokivat minut hyvänä tyyppinä, joka vaikutti lopputulokseen."
Molemmat Liuko ja Ruusunen korostavat sen olevan tärkeää, että hakija ymmärtää ylioppilasliikettä - TKY:n sihteeristö ei ole tavanomainen työpaikka.

Hyvältä pääsihteeriltä vaaditaan Ruususen mukaan kypsyyttä. Hän myös sanoo, että suoritetusta tutkinnosta tulee henkistä tukea pääsihteerin työhön. "Sanoisin myös, että otetaan vakavammin, jos on jo valmistunut."

Ruusunen kuitenkin huomauttaa, että 40 tunnin viikkotyömäärä ei riitä ja että työtä ei tehdä vain virka-aikana. Tämä saattaa tulevaisuudessa muuttua, koska TKYH on nyt nimittänyt työryhmän pääsihteerin toimenkuvan kehittämistä varten. Työryhmässä pohdinnan kohteena ovat niin toimenkuva kuin työmäärän järkevöittäminen.

Mutta vaikka työ on paikoin rankkaa, muistuttaa Ruusunen toimen olevan kokemus jota ei kovin helpolla muualta saa.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 20.2.2007


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]