POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Mutteri-idiootit ja humanistipellet

Presidentinvaalien teemana eräällä luuserilla oli ´vastakkainasettelun aika on ohi´. Ehkä vastakkainasettelu onkin vain siirtynyt ylemmän ja alemman työväenluokan väliltä teknokraattien ja humanistien valtataisteluksi. Tekniikan kehdossa on helppo sulkea silmänsä ulkopuoliselta maailmalta ja keskittyä siihen omaan ydinosaamiseensa eli mutteri-idiotismiin. Yliopistossa keskitytään humanismipelleilyyn.

TKK:ta kutsutaan yliopistoksi, vaikka tämä on juurikin koulu ja hyvä jatkumo ala-asteelle. Ope selittää asiaansa, ja kiltit oppilaat kuuntelevat huuli pyöreänä. Teekkarien ei tarvitse ajatella tai kyseenalaistaa, eikä edes selventäviä kysymyksiä esitetä, koska silloin näyttää vain oman tyhmyytensä. Toisaalta fysiikan peruslakeja vastaan ei kannata tapella tai tekee itsensä todella tyhmän näköiseksi. TKK opettaa ehkä matemaattista ajattelua ja ongelmanratkaisua, mutta sillä ei välttämättä ole kovinkaan paljon tekemistä omilla aivoilla ajattelemisen kanssa.

Monipuolisuudestaan huolimatta TKY:n alainen yhdistystoiminta karkottaa toisinajattelijoita keskuudestaan. On paljon helpompi sopeutua vallitseviin mielipiteisiin tai keskustella sellaisessa yhteisössä, joka hyväksyy erilaiset mielipiteet. Onko siis ihmekään, että ylioppilaskuntaa tasaisin väliajoin moititaan keskustelun puutteesta? Yhteinen näkemys syntyy siitä, että mukaan toimintaan otetaan samalla tavoin ajattelevia ihmisiä, ja ne ihmiset, joilla olisi oikeasti jotain annettavaa, ymmärtävät pysyä poissa tieltä. Ovatko teekkarit rasisteja ajattelun mukaan?

Teekkaritoiminnan perusedellytyksen eli jonkinlaisen yhteishengen aikaansaamiseksi pitää osallistujia tyhmentää ja yksipuolistaa sopivasti. Hyvä fuksi ostaa ensimmäisenä ´en ole humanistipelle´ -haalarimerkin, ja identiteetti alkaa muodostua. Onhan se merkki ihan hauska, mutta kertoo samalla karua kieltään erittäin yksipuolisesta ajatusmaailmasta. ´Me olemme teekkareita. Emme mitään humanistipellejä.´ Vastaavasti suuri maailma muistaa hyvinvointitekniikan rakentajia insinöörivitseillä, joiden sanoma on aina sama: ´Rakentakaa te meille ne ihanat laitteet, mutta pillua ette saa.´

Tekniikan vaikutuksista ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön ei keskustella opinnoissa eikä opiskelijayhteisössä. Pureuduttaessa pelkkään tekniikkaan jätetään huomiotta, se miksi täällä oikeasti opiskellaan. Onko ihminen tekniikkaa vai tekniikka ihmistä varten? Opintotoimisto suosittelee tasaisin väliajoin käymään vaihdossa ulkomailla. Etelän lämmössä onkin kiva hörppiä olutta, ja hyvällä tuurilla voi ansaita, muutaman opintopisteen. Ehkä paremmin tajuntaa laajentaisivat JOO-opinnot oikeissa yliopistoissa. Silloin täysin typerä keskustelu hut-lyhenteen muuttamisesta tkk-lyhenteeksi puolustaisi paikkaansa.

Vastaavasti humanistipellet voisivat laskeutua takaisin maan pinnalle tai tulla takaisin Afrikasta. Ilman mutteri-idioottien rakentamaa tekniikkaa klovnit juoksisivat eläinten perässä terävän kepin kanssa. Kehitys menee koko ajan eteenpäin, ja näyttääkin siltä, että tulevaisuudessa tekniikka on apuvälineenä alasta riippumatta. Jos et hallitse tekniikkaa, tekniikka hallitsee sinua. Ehkä pelleillekin olisi hyötyä tekniikan olemukseen tutustumisesta. Tekniikka ja humanismi nimittäin eivät ole vastakohtia vaan toisiaan täydentäviä. Voiko yliopistolle käydä kuten Hessen pedagogian maakunnalle? Oppineet erkanevat niin kauaksi todellisuudesta, ettei yhteiskunta halua elättää omaa hyödytöntä viisauttaan kasvattavaa pelleyhteisöä.

Taas kääntäen; voiko uusia ihmistä hyödyttäviä teknisiä innovaatioita syntyä, jos tuijotetaan vain tekniikkaan tuntematta ympäröivää yhteiskuntaa ja ihmisten tarpeita?

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 9.5.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]