POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Maailma muuttuu, muututko sinä?

Iina Kainulainen

Me suomalaiset olemme ääripääkansa. Käyttäydymme kylmän insinöörimäisesti emmekä turhaan harrasta small talkia, jos ollenkaan. Poskisuudelmia näkee vain Hankenin vuosijuhlissa, eikä koulun käytävillä moikata puolituttua ellei toinen moikkaa ensin. Olemme juroja kun pitäisi tutustua uusiin ihmisiin, varsinkin kun kyse on ulkomaalaisista.

Vaikka kansainvälisyys onkin lisääntynyt viime vuosina, on se silti monessa muodossa vielä haaste meille. Bolognan prosessi on askel kohti yhtenäisempää tutkintorakennetta Euroopassa, ja sen tarkoituksena on tehdä koulutusjärjestelmistä vertailukelpoisia, jolloin myös työnantajat pystyvät vertailemaan tutkintoja paremmin. Liikkuvuuden tärkeyttä korostetaan niin opiskelija- kuin opettajavaihdossa, koska liikkuvuuden koetaan tuovan lisää laatua opetukseen ja tutkimukseen.

Mitä liikkuvuus ja kansainvälisyys sitten tuovat? Tuovatko ne oikeasti laatua? Ainakin ne lisäävät koulumme kilpailukykyä maailman markkinoilla. Maineen kasvaessa kasvaa myös rahoitus, ja kansainvälinen yhteistyö lisääntyy. Opiskelijoista kasvaa valmiimpia yksilöitä toimimaan kansainvälisessä ympäristössä, ja he omaksuvat paremmat viestintä- ja vuorovaikutustaidot. Toisaalta liikkuvuus ja kansainvälisyys voivat tuottaa koulustamme tutkintotehtaan, josta viedään aivoja muualle maailmaan. Tai sitten Suomessa tutkintonsa suorittaneet suomalaiset eivät osaa edes oman alansa termistöä suomeksi englannin ylivallan takia.

Kun yksi opiskelija lähtee suorittamaan tutkinnon tai osan siitä ulkomaille, on se pieni muutos eurooppalaisessa koulutusjärjestelmässä mutta suuri muutos opiskelijan elämälle. Vaihdossa ystäväpiiri laajenee ja kielitaito karttuu. Vaihto on aina uuden kokemista, esteiden ylittämistä ja ihmiselle kasvun paikka. Tänä päivänä opiskelijalla on mahdollisuus valita lukuisista vaihtoehdoista: lähteä ulkomaille vaihto-opiskelijaksi, suorittaa kandin jälkeen master-tason tutkinto toisessa ulkomaalaisessa yliopistossa tai suorittaa osia opinnoistaan eri yliopistossa ja saada tutkintopaperi niistä kaikista (TIME ja Erasmus Mundus -ohjelmat).

Maailma globalisoituu, niin tekee Suomikin. Oli globalisaatio sitten hyvä tai huono asia, joka tapauksessa tulevaisuuden työpaikat ovat täynnä ihmisiä muualta maailmasta. Kannattaa harjoitella jo tässä vaiheessa monikulttuurisuutta, se voi olla tärkeä ominaisuus sinulle tulevaisuudessa. Vaihtoon ei ole pakko lähteä, on monia muitakin keinoja kansainvälistyä. Lue kieliä, juttele kiinalaisen kämppiksesi kanssa tai ryhdy kv-isohenkilöksi. Kaikki käy. Avarra maailmaasi, koska se ei ole koskaan liian iso.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 24.5.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]