POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

TKY:n arkistosta löytyy vaikka mitä

Balalaikka, metrinkorkuinen vihreä dinosaurus sekä palokirves...

Johanna Mitjonen

Jaha. Täältä se löytyi! Syksyn ensimmäisessä Polyteekkarissa surkuttelimme "parempaan paikkaan"siirtyneen Urho Kekkosen vanhan työpöydän perään. Nyt pöytä palvelee TKY:n arkistoapulaisen työpöytänä. No, täällä sitä osataan varmasti arvostaa.

TKY:n arkisto on muuttanut uusiin Otarannan tiloihin vappuna 2006. Polyteekkariarkistossa sijaitsevat sekä asiakirja- että esinekokoelma. TKY:n arkisto toimii päätearkistona: asiat ja esineet pysähtyvät tänne. "Tämä on myös hoitoarkisto, joka tarkoittaa sitä, että kiltojen ja järjestöjen arkistoon toimittama materiaali on täällä arkistossa hoidossa. Kiltojen omistusoikeus säilyy edelleen, vaikka tavaroita luovuttaisikin tänne."

Käytännössä killat vastaavat aineiston järjestämisestä arkistoon. Järjestämisestä on tarjolla killoille koulutusta nyt syksyllä. Metso kertoo, että kaikki TKY:n killat kutsutaan syksyn aikana kylään.
Jokaista kiltaa varten varataan oma ilta, jonka aikana käydään läpi perusasiat: miksi arkistoidaan, miten arkistoidaan, miten säilytetään oikein.

"Silloin selvitetään perusasiat: teippi on saatanasta ja post-it laput tuhoavat lopulta paperin, johon ne on kiinnitetty. Tarkoitus on, että yhdessä etsitään säilytysratkaisut sekä asiapapereille että esineistölle. Arkistokäynnin yhteydessä kilta myös tutustuu arkistossa jo killan asioista oleviin dokumentteihin, jolloin killan oma perinne ja historia tulevat tutuksi."

Polyteekkariarkisto keskittyy teekkarielämään, esimerkiksi opinnäytteet eivät kuulu arkiston ydinalueeseen. Tavaroista päätetään kuitenkin tapauskohtaisesti, arkistossa on esimerkiksi mittava ja arvokas laskutikkukokoelma. Monista teekkariaktiivien perikunnista on saatu arkistoon hienoa materiaalia eikä niistä perata opiskelumateriaalia pois.

Metso sanoo, että arkiston itseisarvona ei ole kerätä kaikkea mahdollista ja mahdotonta kokoelmiin. Hän pohdiskelee, että arkistolle on tarjottu paria kappaletta paloautoja, mutta siitä ei ole tietoa olisiko TKY:llä mahdollisuutta tarjota autotallia näille esineille. "No, jos meille lahjotetaan jotain, me etsimme kyllä ratkaisun."

Arkisto on avoinna riviteekkarille. Ennen tiedonhakuja, arkistonhoitajille kerrotaan hyvän arkistotavan mukaisesti mitä ja mihin haussa olevia tietoja ollaan käyttämässä. "Omasta isoisästään ei välttämättä täältä saa parhaiten tietoa, siihen parempi lähde voi olla insinöörimat-rikkeli".

Arkistomateriaalia pyritään antamaan käyttöön lainvaatimissa rajoissa. Killat saavat itse päättää kuka niiden arkistoimia asioita katsoo. Metso kertoo, että usein arkistossa vierailevat innostuvat arkistolöydöistä. "Historia myy itse itsensä."

"Arkisto voi kertoa valtavasti asioita", Metso toteaa. Asiakirjoja Polyteekkariarkistossa on runsaasti tarjolla, mutta teekkarin arjenhistorian tallenteita voisi olla enemmänkin. Tämä johtuu siitä, että teekkarihistoriaa on otettu talteen vuosikymmenten kuluessa vaihtelevalla menestyksellä.

Metso toivottaa kaikki lahjoitukset - myös yksityishenkilöiden, tervetulleiksi. Hän toivoo arkistoon etenkin lisää arjen tavaraa. Kaivattuja ovat esimerkiksi kilta-aktiivien oikeat, käytetyt haalarit.
TKY aktiivi, Polyteekkarin kolumnisti, Matti Kuronen on esimerkiksi lahjoittanut juuri haalarinsa ja osan T-paitakokoelmastaan arkistolle. Myös illalliskortit, ohjelmat, pienet helposti katoavat asiat ovat toivottuja, koska niitä ei välttämättä nyt pidetä arvokkaana, mutta ne ovat loistavaa ajankuvaa seuraaville teekkaripolville.

Arkistoon ei kannata tuoda sellaista, minkä säilytysvelvollisuus on toisaalla, esimerkiksi julkaisuja. "Pahin lahjoitus on muovikassillinen valokuvia, joissa ei ole mitään tietoja. Valokuvista pitäisi yrittää ennen arkistoon tuomista selvittää edes jotakin informaatiota, esimerkiksi vuosiluku, henkilöt sekä tilanne."

Jos arkistoon tuo omin päin tavaraa on tärkeää muistaa, että lahjoituksen yhteydessä löytyvät yhteystiedot lahjoittajasta, jotta arkisto voi kiittää. Lahjan yhteyteen on myös hyvä liittää selostus, esimerkiksi: koska on tullut opiskelemaan TKK:lle, missä killassa on toiminut ja jos lahjoitukseen liittyy jokin erityinen asia. Myös vanhempien ja muiden sukulaisten esineitä kannattaa houkutella arkistoon. Lahjoituksia ei tarvitse arkistoon asti kantaa, ne voi viedä sihteeristöön, teekkaripalveluihin, josta ne myös löytävät perille.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 24.10.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]