POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Asuuko Otaniemessä Suomen paras nuori kuski?

Otaniemeläinen sähkötekniikan jatko-opiskelija Jussi Palola saattaa olla Suomen paras nuori kuljettaja, mutta 10 000 euron sakon uhalla asiaa ei saa vielä paljastaa.

Tuomas Kangasniemi

Ainakin Otaniemessä ja työtovereidensa parissa Helsingin Energialla pieneksi julkkikseksi noussut Jussi on päässyt TV 2:n Puskuri-ohjelman kilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Tämä tiedetään virallisesti - kuvaukset ovat jo päättyneet, mutta voittaja julkistetaan vasta perjantaina 19.5. lähetettävässä ohjelmassa.

Alun perin ajotaitokilpailuun osallistui kymmenen 18-25 -vuotiasta kuljettajaa. Siinä missä monet kisasta jo pudonneet kaatelivat hätäpäissään keiloja ja kolhivat autoja, maltillinen harkinta ja rauhallisuus ovat olleet Jussin tavaramerkkejä ja kaiketi myös miehen menestyksen salaisuus.

- Tehtävät ovat aina yllätyksiä ja niissä joutuu koville. Niissä ei mitata pelkkää tekniikkaa tai pelkkiä hermoja vaan aina molempia. Näyttelijät ja tuomarit tekevät paineesta todella kouriintuntuvan, Jussi kertoo.

- Ja sen kun tietää, että kaikella on satojatuhansia katsojia.

Monien katsojien mieliin jäi varsinkin jakso, jossa Kallion ilmaisutaidon lukiosta palkatut abiturientit esittivät nousuhumalaisia murrosikäisiä, ja takavetoista autoa piti ohjata ahtaan taitoradan läpi känniääliöiden kirkuessa korvaan. Tehtävästä Jussi selviytyi tyynesti kuin taksikuski ja oli tässä koitoksessa kilpailijoista paras. Olisiko hänellä siis mitään Suomen parhaan juoppokuskin titteliä vastaan?

- Siitä vaan, kyllä sitä voi käyttää. Ja hyvin ne abit osasivat näytellä, se täytyy sanoa. Tuossa tehtävässä oppi kyllä tosi paljon kärsivällisyyttä ja tyyneyttä, Jussi sanoo.

Jussin mielestä kilpailussa taidot ovat kehittyneet muutenkin.

- Erityisesti liikennemerkkejä huomaan nykyisin paremmin ja ennakointi on helpompaa.

 

Ei omaa autoa

 Jussi Palola valittiin kilpailuun mukaan viime vuoden lopulla yli tuhannen hakijan joukosta.

- TV Kakkosella pyöri loppuvuodesta 2005 mainos, jossa etsittiin ohjelmaan kilpailijoita. Aika monet tutut kehottivat minua hakemaan, ja niin sitten tein pitkän joululoman aikana vanhempien luona Sodankylässä hakemusvideon. Siitä tulikin aika huippu, ja pääsin jopa mukaan kilpailuun, Jussi kertoo taustavaiheista.

Yhdeksänosaisen ohjelmasarjan kuvaukset aloitettiin tammikuussa.

- Yhden puolen tunnin jakson tekemiseen kuluu aikaa tuhottomasti. Yhtenäkin päivänä lähdin kotoa kuudelta aamulla ja palasin keskiyöllä. Touhussa olisivat palaneet hermot jo monta kertaa, jollen olisi etukäteen psyykannut itseäni, että tässä menee aikaa.

Mutta missä mies on oppinut kuljettajan taitonsa, kun nettimainoksen mukaan hän ei ole koskaan edes omistanut autoa?

- Perheessäni oltiin liikennekouluyrittäjiä, sekä isä että äiti tekivät töitä autojen parissa. Kotona olen oppinut ja ajoin nuorena paljon suljetuilla alueilla ja metsäteillä. Ensimmäisen kolarinikin ajoin nelivuotiaana, kun menin luvatta käynnistämään auton, ajotaituri naurahtaa.

Pääkaupunkiseudulla Jussi kertoo ajaneensa vain vähän.

- Kavereilta olen joskus lainannut tai vuokrannut Autopoolilta. Myös työssä tulee ajoa jonkin verran. Ja se on tosiaan totta, että minulla ei ole autoa. En ole koskaan omistanut, vaan pyöräilen töihin vuoden ympäri. 75 kilowatin moottoripyörä tosin on ja sillä ajelen kaupungissa kesäisin muutaman tuhat kilometriä.

Palkintona kilvassa on ammattikoululaisten tuunaama 80-luvun Ford Escort. Olisiko tämä Jussille erityisen mieluisa voitto?

- Mukavahan se olisi. Mutta en minä noin yleensä ottaen ole kovin kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista tai brändeistä. En haluaisi Ferraria nimen vuoksi, ennemminkin perusauton.












 

 

 

Mielekkäästä työstä väitöskirja 

Noin vuosi sitten sähkö-DI:ksi valmistunut Jussi Palola tekee väitöskirjaa työpaikallaan Helsingin Energialla sähköverkkoyhtiön omaisuudenhallinnasta.

- Väitöskirjatyöhön liittyy monta alaa. Sähkötekniikasta mukana on sähköverkot, mutta siihen pitää yhdistää systeemianalyysiä ja taloutta, Jussi kertoo, ja selventää tarkoittavansa systeemianalyysillä matematiikkaa.

- Niitä Mat-2-labran asioita.

Työpaikastaan Jussi Palola todellakin pitää.

- Kuten minä siinä TV-esittelyssä sanoin, niin työkavereilta tulee välillä sellaista kommenttia, että ehkä pidän liikaakin. Sanovat, että ei se tuleva vaimo ilmesty toimistoon perjantai-iltana kahdeksalta, mies virnistää pilke silmissä.

- En minä tosin itse ole sitä mieltä, että tekisin liikaa. Ennemminkin voisin hehkuttaa, että olen saanut korkeamman voiman johdatusta, Jussi innostuu.

- Pelkästään TKK:lla olo on taivaan lahja - pidän teekkarien sosiaalisesta ilmapiiristä ja siitä että sovelletaan tekniikkaa huumorimielessä. Opiskeluvuosien aikana aikuiselämä on rakentunut ja nyt on mukavaa. Elämä on tullut sitä mukavammaksi, mitä vanhemmaksi olen tullut, nuorempana oli liikaa kaikenlaisia ristiriitoja mielessä, pohtii 25-vuotias Jussi.

- Että kyllä minä ymmärrän teinejä.

Sähkötekniikan ja matematiikan akateemisilla nippelitiedoilla ei ole autokilpailussa merkitystä, mutta teekkarimaisesta ajattelutavasta näyttäisi olleen Jussille muutaman kerran hyötyä - ainakin kotikatsomosta on vaikuttanut siltä. Totuus on kuitenkin vähemmän yksioikoinen.

- Esimerkiksi liike-energian ymmärtämisestä ja hyödyntämisestä on ollut apua, samoin siitä, että tietää auton toiminnan noin suunnilleen. Mutta toisinaan on vähän haittaakin siitä, että ajattelen asioita liian tarkkaan ja analyyttisesti, Jussi pohtii.

- Joskus pitäisi vain mennä nopeasti eikä miettiä. Mäkitehtävässä etuvetoinen auto olisi ollut parempi, opin sen siellä kilpailussa. Itse tein analyysin ja valitsin takavetoisen.

Vapaa-aikana Jussin voi nähdä esimerkiksi Otaniemessä.

- Siellä asun kunnes heittävät pihalle. Elokuussa se asumisoikeus kai loppuu, hän kertoo.

- Töitä on kyllä aika paljon, ja vapaalla haluan vetää usein nollat tauluun ja menen vaikka saunaan tai ulos lenkille, tai katson saippuasarjaa telkkarista. Mutta sitten kun on vähän enemmän energiaa, niin menen aika usein seurakuntaan, Jussi paljastaa.

Miehen kotiseurakunta löytyy Helsingin Saalemilta, jossa hän myös on järjestämässä nuorten ohjelmaa.

Menestykseensä kilpailussa Jussi Palola kertoo olevansa kaikin puolin tyytyväinen.

- Ei minulla ollutkaan kovia odotuksia etukäteen, vaikka hyvin on mennytkin. En ole kuitenkaan ammattilainen, ja niitäkin toisten kilpailijoiden joukossa on.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 23.5.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]