POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Pohjoisen pojat parantavat maailmaa pelleteillä

Ruotsissa jo lähes 100 000 kotitaloutta käyttää pellettejä lämmitykseen. Suomessa luku jää tästä noin viidesosaan. Mutta tulevaisuudessa pelletit yleistyvät varmuudella. Siitä pitää huolen öljy, josta on tulossa niukkuustuote.

Olli Kohonen


Väitöskirjatyönsä vastikään aloittanut DI Matti Kuokkanen tutkii puupellettien tuotannon kehittämismahdollisuuksia yhdessä isänsä, dosentti Toivo Kuokkasen kanssa Oulun yliopiston fysikaalisen kemian osastolla. Tutkimukseen on taatusti syytä.


- Neitseellisen öljyn käyttö polttotarkoitukseen on silkkaa tuhlausta. Öljyä tullaan kyllä tarvitsemaan runsaasti tulevaisuudessakin, mutta pääasiallisesti voiteluun. Ennen me elimme öljymaailmassa, sitä oli tuhlattavaksi asti. Ei ajateltu, että biomassaa kannattaisi hyödyntää energiantuotannossa, Toivo Kuokkanen sanoo.


Tähän mennessä Suomessa on tutkittu pellettejä tieteellisesti lähinnä Jyväskylän yliopistossa ja VTT:llä.


Tällä hetkellä pelletoinnissa keskitytään muun muassa raaka-aineen kuivausprosessien kehittämiseen, mikä mahdollistaisi tulevaisuudessa puupellettien raaka-aineen paremman saamisen suomalaisen metsän antimista. Pitkänä lisätutkimustähtäimenä on hyödyntää myös metsiin korjuun yhteydessä syntyviä hakkuu- ja metsätähteitä. Toistaiseksi raaka-aineena on käytetty lähinnä sahateollisuuden sivutuotteena syntyvää kuivaa kutterinlastua.


- Erittäin iso ympäristöongelma saataisiin poistettua metsistämme, jos kannot voitaisiin hyödyntää esimerkiksi pellettien raaka-aineena. Jatkokäsittelystä aiheutuvat kustannukset pitäisi tietenkin ottaa huomioon. Tähän asti siihen ei kuitenkaan nykytekniikalla ja hinnoilla ole ollut valmiuksia, Matti Kuokkanen kertoo.


- Kun kanto poistetaan, niin samalla saataisiin uutta pinta-alaa vapautettua metsänviljelyyn, huomauttaa Toivo Kuokkanen. Mahdollisuuksia on roppakaupalla myös eri metsäteollisuuden sivutuotteiden hyödyntämisessä, erityisesti sideainetarkoituksessa.


Puupellettien kehittäminen voi auttaa olennaisesti haja-asutusalueiden työllisyyttä. Suuret visiot liittyvät myös lehtipuiden hyödyntämiseen puupellettien valmistuksen yhteydessä, mutta toistaiseksi Oulussa edetään vielä pienemmin askelein. Koko linjan päässä on keskitetyn pelletinvalmistuksen lisäksi eräänlainen hajautettu pellettituotanto, joka voisi toimia entisaikaisten maitotilojen tapaan ja tuottaa esimerkiksi omavaraisesti energiaa myös haja-asutusalueilla.


- Hilja Maitotytöstä tulisi tällöin Hilja Pellettityttö, projektissa työskentelevä, TKK:lta vuonna 1970 valmistunut Raimo Pitkänen sanoo naurahtaen.


Pellettejä tutkivat pyrkivät siihen, että tuotantoa saataisiin lisättyä. Samalla pitäisi kehittää alan teknologiaa ja pellettien laatua. Esimerkiksi sideaineita kehittämällä voidaan muun muassa parantaa pellettien lujuutta, estää pölynmuodostusta ja nostaa niiden energiasisältöä. Suurin ongelma liittyy kuitenkin pellettien koossapysymiseen.


Toistaiseksi puupellettien kehittäminen ei ole lyönyt leiville, koska työtä fysikaalisen kemian laitoksella on välillä jouduttu tekemään lähes talkoilla. Mutta nyt muun muassa Helsingin yliopiston kanssa virinnyt metsäalan yhteistyö ja EU-projekteissa piilevät mahdollisuudet luovat uskoa tulevaisuuteen. Silti puupellettejä parannellessa tarvitaan ennen kaikkea luovuutta.


- Tieteen ja taiteen tekeminen ovat mentaalisina prosesseina hyvinkin samankaltaisia, Matti Kuokkanen filosofoi.


Kuokkanen hakee musiikista tärkeää virtaa työhönsä ja toivoo lisää rahoitusyhteistyötä pk-yritysten kanssa.


- Siis ei päiväkahviyritysten suuntaan, Matti Kuokkanen tarkentaa veikeän teekkarimaisesti.

Teknillisen koulutuksen saaneena Matti Kuokkanen on rokkimiehen tapaan kulkenut vastavirtaan tekemällä hyppäyksen luonnontieteiden maailmaan, kun yleensä tutkijat suuntaavat nykyään luonnontieteellisiltä aloilta teknillisiin tutkimustöihin.


- Teknillisellä puolella joitain perusilmiöiden mittauksia ei olisi pidetty minään. Täällä mennään enemmän tiedon alkujuurille ja korostetaan ilmiöiden ymmärtämistä. DI-opinnoissa välillä ruokittiin sitä näkemystä, että tutkimustulokset voi helposti vain tilata kemian puolelta, ympäristötekniikasta valmistunut Kuokkanen toteaa.


Vaikka Oulun pellettitutkijoiden matka kohti puhdasta energiamuotoa on vasta alussa, ovat tunnusmerkit lupaavia.


- Tässä puhutaan puhtaimmillaan teollisen ekologian periaatteiden toteuttamisesta käytännössä, Matti Kuokkanen sanoo.

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 18.4.2006


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]